Zakladnica posebnosti

Navdih za oblikovanje zakladnice posebnosti je Andrej Perlah, ki se je rodil v Svečini. Ukvarjal se je z astronomijo, matematiko, medicino … Kot izvrsten astronom je opazoval nebesna telesa, pisal dela s področja astronomije in po lastni zamisli izdelal celo dva astronomska merilna pripomočka: astrolab in trikveter. Vse življenje je bil močno povezan s svojim rojstnim krajem – Svečino. Med drugim je ustanovil štipendijski sklad, da bi lahko študiral tudi kdo iz njegovih rodnih krajev. Zaradi obsežnosti in natančnosti njegovega dela ga lahko štejemo za prvega pomembnega slovenskega astronoma. Glede na to, da je naš vrtec v neposredni bližini Perlahovega doma, se nam zdi prav, da obudimo tega velikega strokovnjaka svoje dobe in ustvarimo unikatno zgodbo Vrtca pri OŠ Kungota, povezano z Andrejem Perlahom in tako obogatimo naš vzgojno-izobraževalni program.

  • LOGOTIP VRTCA:

če bi nas vprašali kdo smo, bi vam v odgovor pokazali naš logotip vrtca, ki ga uporabljamo ob logotipu Zavoda OŠ Kungota. Logotip z dečkom in deklico, ki segata po zvezdah, ponazarja javni vzgojno-izobraževalni zavod, ki s sodobnimi pristopi, na temeljih tradicije, otrokom pomaga razvijati njihove potenciale (oz. pomaga doseči zvezde).

logo
  • HIMNA:

imamo vrtčevsko himno, ki jo prepevamo na nastopih, ob posebnih priložnostih ali pa kar tako, ker nam je všeč …

  • MASKOTA VRTCA:

Na natečaju za maskoto vrtca v vrtčevskem letu 2020/2021 je sodelovalo vseh 9 skupin vrtca … Oblikovali smo komisijo, ki je nato izbrala naj maskoto vrtca, ki domuje vsak mesec v drugi skupini našega vrtca in nato skupaj z otroki doživlja vse zanimive, vesele, nepozabne, nenavadne dogodke in srečanja. Zmagovalna maskota je postala maskota Andreja Perlaha, ki so jo izdelali v skupini Utrinki v Svečini.

  • PECIVO VRTCA PRI OŠ KUNGOTA:

V decembru 2020 smo razpisali natečaj za naj pecivo Vrtca pri OŠ Kungota, v katerem so sodelovali delavci kuhinje, organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima ter strokovne delavke vrtca.  Otroci so izmed različnih dobrot izbrali naj pecivo v obliki zvezde. Spekla ga je Tina Polajžer, pom. ravnateljice za vrtec.  Otroci dobijo naj pecivo vrtca ob posebnih priložnostih (Perlahova noč, 1. dan vrtca …) .

  • PRAVLJICA O PERLAHU:

Ker si želimo, da otroci vedo, kdo je bil Andrej Perlah, smo v vrtčevskem letu 2020/2021 s pomočjo pisateljice Sabine Košmrl Kaučič, napisali pravljico, v kateri je glavni junak Andrej Perlah. Otroci v preprosti pravljici, v kateri sicer ne manjka pravljičnih elementov, spoznavajo Perlaha in njegovo poslanstvo na našem planetu.

  • PERLAHOVA NOČ V VRTCU:

V predšolski skupini, ko otroci že vedo, kdo je bil Andrej Perlah, v vrtcu za otroke predšolskih skupin organiziramo Perlahovo noč (v mesecu juniju). To je poseben dogodek ob zaključku obiskovanja vrtca pred vstopom v šolo. Ta večer strokovne delavke za otroke pripravijo različne dejavnosti, povezane z vesoljem, opazovanje zvezd s teleskopom, pod zvezdnatim nebom z otroki prebirajo pravljice (npr. grške mite, ki so dali ozvezdjem imena …), izvajajo eksperimente. Otroci imajo tematsko večerjo, hrana je v obliki planetov/zvezd/raket. Nato otroci prenočijo v vrtcu, na ležalnikih. Zjutraj za zajtrk dobijo naj pecivo vrtca, nato pa se znova vrnejo v objem svojih staršev.

  • PRAZNOVANJE ROJSTNIH DNI:

Praznovanje rojstnega dne v vrtcu je za otroka izrednega pomena, saj je zanj to edini individualni praznik. Je priložnost za spodbujanje razvoja, pozitivnih čustev in socialnih odnosov.  S praznovanjem posameznikovega rojstnega dne otroke navajamo na družabnost, izkazovanje pozornosti v medsebojnih odnosih in predvsem vrednotenje pomena obdarovanja.

Ideje, ki jih otroci črpajo iz sveta otroških junakov ter realnega sveta in interesa slavljenca vpletamo v celodnevne aktivnosti in tako omogočamo prav vsakemu otroku doživljanje ugodja, zadovoljstva, sreče ter zavedanje lastne vrednosti in individualnosti. Pri tem ne potrebujemo nobenih materialnih dobrin, ki bi jih starši prinašali ob praznovanju. Ponosni smo, da je vsak otrok deležen pozornosti in prijetnih doživetij, ki ga notranje osrečujejo in krepijo njegovo samozavest.

 

Dostopnost
Scroll to Top
Call Now Button